Новини

Често използваме нецензурни думи, когато сме в състояние на стрес. И понякога си позволяваме и пред децата.

Често използваме нецензурни думи, когато сме в състояние на стрес. И понякога си позволяваме и пред децата.

През май направихме вътрешно PR проучване, в което зададохме въпроси за разпространението на нецензурната реч във всички шест страни от ЕНП и за това в каква степен вие самите считате това за проблем.

На въпроса дали използват вулгаризми (нецензурни думи), почти една четвърт от поляците (24%) са отговорили, че ги използват доста често. Значително по-често това се наблюдава при полските мъже и младите хора на възраст 15-17 години.
Дори и всеки пети чех не псува редовно. Най-малко псуват в Румъния, където 18% от анкетираните са заявили, че никога не използват нецензурни изрази, а 30% – че почти никога.

Повечето от вас (36%) смятат, че младите хора използват най-често обидни думи. Този отговор е бил значително по-разпространен сред чехите (43%), поляците (42%) и словаците (41%).
31% от вас смятат, че хора с недостатъчни комуникативни умения/словоред използват най-често обидни думи; особено това мнение е разпространено сред словаците (33%).
29% от вас споделят мнението, че нецензурните изрази са по-характерни за хората от по-ниските социални прослойки, а 28% свързват употребата им с хора с ниско образование (начално образование, стажанти) или с физически труд – в производството, занаятите и т.н. (26%).
21% от вас смятат, че псувните се използват от хора, които не са склонни към шеги (това мнение е особено разпространено сред поляците - 38%), а 19% си мислят, че псуват по-скоро честни и директни хора (така мислят до 27% от унгарците).
59% от вас (които са отговорили „определено да“ + „скоро по-скоро да“) смятат, че използването на нецензурни изрази е проблем. Най-голяма чувствителност по този въпрос показват румънците (38% определено смятат, че е проблем), както и унгарците и словаците. От друга страна, поляците и чехите са по-толерантни към употребата на ругатни.
4% от българите (и само 2% в общата извадка) смятат, че използването на ругатни пред деца е нормално явление. За 15% от унгарците и 13% от поляците това се случва от време на време. Много рядко това се случва на половината чехи и 43% от унгарците. Румънците (59%), българите (58%) и словаците (53%) са най-способни да се контролират в това отношение, като твърдят, че с тях това никога не се случва.

При какви обстоятелства най-често прибягвате до нецензурен език? Най-често вие прибягвате към псувни, когато сте стресирани/под натиск. Това се съобщава от повече от половината поляци (53%), унгарци (52%) и чехи (52%). Това е също най-често споменаваната причина сред жените и младите хора на възраст 15-29.
36% от вас страдат от псувни насаме, твърдейки, че сте склонни да използвате нецензурни изрази само когато сте сами и никой не ви чува. Най-често това правят чехите (49%) и словаците (42%). 44% от българите и 31% от румънците обикновено псуват по време на шофиране.

19% от вас обикновено използват ругатни, докато вършат домакинска работа. Изненадващо в това отношение има баланс между половете (най-често това правят поляците – 23% и унгарците – 22%).
Чехите (14%) и словаците (13%) най-често отиват в бар, за да си „изпуснат парата“. Почти една четвърт от унгарците (24%) обикновено използват псувни на работа. Поляците са значително по-склонни от другите страни да използват ругатни, дори докато гледат спорт (15%) или когато общуват със своя съпруг/партньор (11%).

През май 2024 г. беше проведено изследване в шест страни от Европейските Национални Панели върху обща извадка от n=6198 души, представителна за населението на страната на възраст 15+ години (Чешка република n=1034, Словакия n=1027, Полша n=1007, Унгария n=1004, България n=1085, Румъния n=1042).
‹ Обратно

Публикувано на 20.09.2024 г., 11:35:18